Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σύνδρομο χαίνουσας Ευσταχιανής σάλπιγγας

         
patulous Eustachian tube syndrome

         

Ερμηνεία:

Η Ευσταχιανή σάλπιγγα (ET) είναι συνήθως κλειστή σε ηρεμία, προκειμένου να προστατεύσει το μέσο αυτί από τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, ανοίγοντας μόνο για λίγο κατά την κατάποση και κατά τη δοκιμασία  Valsalva. Εάν αυτό το προστατευτικό κλείσιμο της ET είναι ανεπαρκές, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσλειτουργία χαίνοντος στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας (PET).

Η κλειστή  Ευσταχιανή σάλπιγγα (ET)  προστατεύει επίσης το μέσο αυτί από ανεπιθύμητη ακουστική ενέργεια από αυτοφώνισμό (self-vocalization)  και την αναπνοή, τα οποία έτσι κι αλλιώς  δυσχεραίνουν  την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών ήχων κατά την ομιλία ή την αναπνοή.

 Όταν υπάρχει μια πραγματική συνεχής αεροεπικοινωνία  δια μέσου της Ευσταχιανής σάλπιγγας,  μεταξύ του ρινοφάρυγγα  και του μέσου ωτός , τότε μεγάλες αλλαγές πίεσης, όπως αυτές που συμβαίνουν με την αναπνοή μπορούν να κινήσουν το τύμπανο. 

Ωστόσο, πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την χαίνουσα Ευσταχιανή σάλπιγγα, όπως η αυτοφωνία (ακούγεται η  φωνή του ατόμου να αντηχεί δυνατά στο αυτί του) θα μπορούσαν πολύ εύκολα να συμβούν χωρίς αυτή την αεροεπικοινωνία μεταξύ του ρινοφάρυγγα και του μέσου ωτός.

Παραδείγματος χάριν,  εάν υπάρχει μια λεπτή μεμβράνη στον αυλό  της Ευσταχιανής σάλπιγγας, τότε δεν μπορούν να μεταδοθούν μεγάλες αλλαγές πίεσης, αλλά μικρά ταχέως μεταβαλλόμενα σήματα, όπως οι ήχοι, που μπορούν να δονήσουν τη μεμβράνη και να την αναγκάσουν να μεταδώσει σήματα στη στήλη αέρα πέρα από αυτήν, παρόμοια με έναν πυκνωτή που εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα εναλλασσόμενου ρεύματος αλλά όχι συνεχούς ρεύματος. 

Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα τύπου αυτοφωνίας της χαίνουσας Ευσταχιανής σάλπιγγας  μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και χωρίς να υπάρχει μια πραγματικά ανοιχτή Ευσταχιανή σάλπιγγα,  αλλά απαιτούν να υπάρχει μειωμένη ακουστική αντίσταση από το ρινοφάρυγγα στο μέσο αυτί σε σύγκριση με τα κανονικά αυτιά.

Το χάρτινο στρογγυλό κομμάτι τσιγαρόχαρτου ή άλλου λεπτου χαρτιού εναποτίθεται επάνω στο τύμπανο. Η προσκόλληση του ωαρτιού στο τύμπανο επιτυγχάνεται ωθώντας το με βαμβακοφόρο στυλεό που έχει εμποτιστεί με ελάχιστη ποσότητα υγρού Castellani. Aυτή η τεχνική επιφέρει συμπτωματική ανακούφιση στο 76.2% των πασχόντων ατόμων και μόνιμη απαλλαγή από την ενόχληση στο 50%.

Το να προσαρμόσει πάνω στο τύμπανο του ασθενούς ο ωτορινολαρυγγολόγος ένα κομμάτι λεπτού χαρτιού  είναι ένα απλό και αποτελεσματικό μέσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου της χαινούσας Ευσταχιανής σάλπιγγας.

. Υποτίθεται ότι το κομμάτι του χαρτιού μειώνει  την  υποδοχή του ακουστικού κύματος χαμηλής έως μέσης συχνότητας που καταλήγει στο τύμπανο, δρώντας ως αναχαιτιστικό μαξιλάρι, διότι το τύμπανο γίνεται πιο δύσκαμπτο.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

[The patulous Eustachian tube syndrome: the current state of the problem and our own clinical observation. Part 1]. Savenko IV, Boboshko MY.Vestn Otorinolaringol. 2018;83(2):56-62.

Paper patching of the tympanic membrane as a symptomatic treatment for patulous eustachian tube syndrome.Boedts M.J Laryngol Otol. 2014 Mar;128(3):228-35.

Patulous eustachian tube in spontaneous intracranial hypotension syndrome. Albayram S, Bas A.Headache. 2008 Feb;48(2):300.

 



Συνώνυμα:







© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ωτορινολαρυγγολογία: